Neusademhaling aanleren
Ademhalingsstelsel
Ademhalingsstelsel
11/08/2023
2 min
0

Neusademhaling aanleren: 7 redenen

11/08/2023
2 min
0

Adem jij door je neus? Niet? Ga dan een neusademhaling aanleren. Check eens bij jezelf. Maar check ook bij anderen om je heen. Het gaat je waarschijnlijk opvallen hoeveel mensen door hun mond ademhalen. Een neusademhaling lijkt zo makkelijk. Maar bij stress, en vooral bij chronische aandoeningen ademen mensen door hun mond. Dat gaat onbewust.

Neusademhaling heeft veel gezondheidsvoordelen. Juist op het moment dat je die voordelen goed zou kunnen gebruiken worden ze niet ingezet. Ik geef je een voorbeeld: wanneer jij stress hebt reageert jouw lichaam door hoog in de borst te gaan ademen door de mond. Met het gevolg dat je niet kunt ontspannen. Zou je dan een neusademhaling inzetten zorgt ademwerk voor innerlijke rust.

Nu geef ik je 7 redenen waarom je (bijna) altijd door de neus moet ademen. Tijdens het sporten ook? Als je jouw prestaties wilt verbeteren en sneller wilt herstellen wel. Binnenkort meer daarover.

Je neus is een filter

In jouw neus zitten vele kleine haartjes die zorgen dat de lucht wordt gefilterd. Het zijn niet alleen de neusharen die we nog via onze neusgaten kunnen zien. Deze haartjes filteren virussen, bacteriën en bacillen. En voeren die af via je slijmvliezen in de neus naar jouw maag. Daar is de zuurgraad heel laag (pH-waarde 2.0) en worden ze geneutraliseerd.

Neusademhaling verwarmt 

Wanneer je inademt gaat de lucht via je neus, luchtpijp naar je bronchiën en eindigen in je longblaasjes (alveoli). Dit is het teerste weefsel van jouw lichaam. Wees daar dus zuinig op. Een neusademhaling zorgt ervoor dat via schelpen (radiatoren) in je neus de lucht opwarmt. Dat voorkomt irritaties of ontstekingen in de keel.

Neusademhaling bevochtigt je neusslijmvliezen

Door een neusademhaling worden je neusslijmvliezen bevochtigd. Een goede werking van slijmvliezen is noodzakelijk om de afvalstoffen af te voeren naar de maag.

Neusademhaling aanleren voorkomt gezicht- en tandproblemen

Door een neusademhaling te gebruiken drukt jouw tong zachtjes tegen het gehemelte aan. Dit zorg voor een juiste ontwikkeling van de schedel. Een tekort aan tongdruk belemmert de groei van de bovenkaak.

Een mondademhaling zorg voor een lagere pH-waarde van het speeksel. Het speeksel wordt dus zuurder waardoor het risico op tandproblemen toeneemt.

Neusademhaling aanleren zorgt voor buikademhaling

Een buikademhaling betekent dat je de onderkant van jouw longen gebruikt. Daardoor drukt je middenrif tegen je maag en darmen aan en gaat jouw buik naar voren. Een groot voordeel is dat jouw darmen worden gemasseerd. Maar ook jouw lymfe waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd.  

Als je door je mond ademhaalt is de kans vele malen groter dat je via jouw borst gaat ademen. Probeer het maar eens uit. Probeer nu maar eens door je neus te ademen. Voel je het verschil? Je ademfrequentie gaat ook omlaag.

Gaat bij jou tijdens het ademen eerst jouw borst omhoog? Doe de gratis ademtest om te kijken hoe je jouw ademhaling kunt verbeteren.

Neusademhaling aanleren betekent stikstofoxide aanmaken

Door een neusademhaling wordt er in je neusholten (en het endothelium, de cellen aan de binnenwand van je aderen) stikstofoxide (NO) aangemaakt. Dat is een gas wat direct in jouw longen terecht komt. De vele voordelen beschrijf ik nog in een ander artikel. Voor nu de 3 voordelen op een rijtje:

  • Stikstofoxide zorg ervoor dat het gladde spierweefsel om je luchtwegen en je bronchiën ontspant. Daardoor kun je veel makkelijker ademen.
  • Stikstofoxide verwijdt de bloedvaten en reguleert zo de bloeddruk. Het stofje speelt dus ook een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten.
  • Stikstofoxide zorgt ervoor dat de zuurstof makkelijker door de celwand heen gaat.

Neusademhaling en snurken

Snurken heeft in 75% als oorzaak dat een neusademhaling niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door verkoudheid of allergieën. Dan schakel je automatisch over op een mondademhaling.

Snurken wordt veroorzaakt door de tong. ’s Nachts verslapt je tong, zakt weg je luchtweg in en veroorzaakt een vernauwing. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen, het snurkgeluid.

Er bestaat niet iets als snurken door de neus of door de mond. Je tong is de oorzaak. En het geluid komt naar buiten waar de opening is.

Er zijn ademhalingstechnieken die het openen van je neus bevorderen. Je kunt dit ook bespreken met je ademcoach

Zijn er nog meer voordelen op te noemen? Absoluut. Ik schrijf er binnenkort nog veel meer over.

Ben je nieuwsgierig naar je ademhaling?

Neem contact met mij op of plan een gratis ademtest in. Dat is de eerste stap voor een gezonder leven.

Reacties