Alkalose: de zuurgraad van het bloed is te laag
Ademhalingsstelsel
Ademhalingsstelsel
08/09/2023
2 min
0

PH-Waarde: geheimcode in je lichaam

08/09/2023
2 min
0

De pH-waarde, die aangeeft hoe zuur of basisch een vloeistof is, is van groot belang voor het goed functioneren van het lichaam. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met laboratoriumexperimenten en chemielessen, speelt de pH-waarde een centrale rol in de fysiologie van menselijke cellen, weefsels en lichaamssystemen. In dit blog zal ik het belang van de pH-waarde in ons lichaam uitleggen en begrijp je beter hoe deze balans van cruciaal belang is voor onze gezondheid.

Wat is pH en hoe werkt het?

De pH-schaal loopt van 0 tot 14. De 7 wordt als neutraal beschouwd. Waarden onder 7 zijn zuur, terwijl waarden boven 7 basisch zijn. In ons lichaam reguleert het zuur-base-evenwicht de pH-waarde en houdt het deze binnen een strakke marge om optimale functionering te garanderen. Kijken we naar het lichaam dan zorgt de CO2 voor de zuurgraad in ons lichaam.

Rol van pH in celactiviteit

Elke cel in ons lichaam is afhankelijk van een specifieke pH-waarde om normaal te functioneren. Dit geldt voor enzymatische reacties, die essentieel zijn voor metabolische processen, en voor de interacties tussen cellen. Een afwijkende pH-waarde kan enzymen inactiveren en celcommunicatie verstoren. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Zuur-base evenwicht en orgaansystemen

Verschillende orgaansystemen spelen een rol bij het handhaven van de juiste pH-waarde in het lichaam. De longen reguleren de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in het bloed, terwijl de nieren verantwoordelijk zijn voor het reguleren van bicarbonaat, een belangrijke buffer in het bloed. Een evenwichtige pH-waarde is van invloed op ademhaling, bloeddruk, elektrolytenbalans en meer.

Verstoringen van de pH-Waarde

Een te zure of te basische omgeving kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Acidose (verhoogde zuurgraad) en alkalose (zuurgraad te laag) kunnen optreden als gevolg van factoren zoals voeding, ziekten en ademhalingsproblemen. Zuur-base-onevenwicht kan leiden tot vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, spierzwakte, ademhalingsproblemen en zelfs coma in extreme gevallen.

Het belang van voeding

De voeding die we eten, heeft invloed op de pH-waarde van ons lichaam. Ondanks dat ons lichaam een ingebouwd buffersysteem heeft om schommelingen op te vangen, kan een dieet dat rijk is aan zure voedingsmiddelen zorgen voor een verhoogde zuurgraad. Een dieet met een goede balans tussen zure en basische voedingsmiddelen kan helpen de pH-waarde te handhaven.

De geheimcode van ademhaling

Ademhaling speelt dus een belangrijke rol in het handhaven van deze balans. De toename van zuurstof in je bloed heeft positieve effecten op de pH-waarde van het bloed. De pH-waarde stijgt dan.

Bij snelle diepe ademhaling wordt koolstofdioxide (CO2) uit het lichaam uitgeblazen. Een teveel aan CO2 kan leiden tot een verhoogde zuurgraad, maar een tekort aan CO2 is minstens zo ongezond. Kijk maar naar mensen die hyperventilatie hebben. Die ademen veel te veel CO2 af waardoor de zuurstofopname van het lichaam omlaag gaat. Met goede inzet is daar is gelukkig positieve verandering in aan te brengen met dit programma Basis Ademkracht.

Ook zijn er andere ademhalingsoefeningen, zoals de Wim Hof ademhaling. Deze oefening kan niet alleen stress verminderen, maar ook de zuur-basebalans bewust laten pieken en dalen. En daardoor jouw algehele gezondheid positief beïnvloeden. Let op, test eerst jouw ademhaling voordat je gaat starten met ademhalingsoefeningen. Het kan zo maar gebeuren dat de verkeerde oefening jouw gezondheid meer tegenwerkt dan helpt. Hier kun je gratis testen.

Reacties