Ademwerk voor innerlijke rust
Ademhalingsstelsel
Ademhalingsstelsel
01/05/2024
2 min
0

Ademwerk voor innerlijke rust

01/05/2024
2 min
0

Onze adem is meer dan een automatische functie om zuurstof binnen te krijgen. Ademhaling reguleert de pH-waarde in ons lichaam. En, ademhaling is een krachtige tool die we kunnen inzetten om ons lichaam in de stress, maar ook in de rust te brengen. Het is dus meer dan slim om te begrijpen hoe het werkt: ademwerk voor innerlijke rust.

Het ritme van onze ademhaling

Onze ademhaling is direct verbonden met ons autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onbewuste lichaamsfuncties. Het kent twee belangrijke takken: het sympathische en parasympathische systeem.

Sympathisch zenuwstelsel: de stressrespons

Wanneer we ons in een staat van stress, angst of opwinding bevinden, neemt het sympathische zenuwstelsel de controle over. Het activeert de vecht-of-vlucht respons, waardoor het lichaam zich voorbereidt om snel te reageren. Ademhaling wordt oppervlakkig en snel, de hartslag versnelt en spieren spannen zich aan.

Maar let op! Wanneer het lichaam zich in een stressvolle situatie bevindt, richt het sympathische zenuwstelsel zich op de belangrijkste functies die nodig zijn voor onmiddellijke actie, terwijl minder belangrijke processen worden onderdrukt. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Spijsvertering: Het sympathische zenuwstelsel vermindert de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel. Dat kan leiden tot een vertraging van de spijsvertering. Logisch omdat energie nodig is voor de spieren om snel te kunnen reageren.
  • Immuunsysteem: Onder invloed van stress vermindert het sympathische zenuwstelsel de activiteit van het immuunsysteem. Het lichaam prioriteert onmiddellijke overleving boven het bestrijden van ziekten.
  • Voortplantingssysteem: In stressvolle situaties wordt de activiteit van het voortplantingssysteem verminderd. Dit kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en seksuele functies.

Het doel van deze reactie is ervoor te zorgen dat je lichaam snel en goed kan reageren als er gevaar dreigt. Realiseer je goed dat wanneer het sympathische zenuwstelsel te lang actief blijft, bijvoorbeeld bij veel (werk)stress, dat heling en herstel van jouw lichaam lastig wordt.

Parasympathisch zenuwstelsel: genezen en herstellen

Het parasympathische zenuwstelsel, aan de andere kant, bevordert rust, herstel en ontspanning. Wanneer geactiveerd, vertraagt het de hartslag, ontspant het de spieren en bevordert het een diepere, rustige ademhaling. Dit is de staat waarin ons lichaam kan genezen en herstellen.

Moet je dan altijd proberen om in de parasympathische 'staat van zijn' te blijven? Nee, het gaat om de balans. Dit is wel de staat waar je minstens de helft van jouw tijd in wilt zijn.

Ademwerk als een schakelaar

Bewust ademwerk is als een schakelaar tussen deze twee systemen. Door je bewust te worden van je ademhaling en deze te sturen. Kun je de overstap maken van de stressvolle vecht-of-vlucht modus naar de kalmerende en helende staat van het parasympathische zenuwstelsel.

Innerlijke rust oproepen met breathwork sessies of ademcirkels

Wil je de voordelen van ademwerk ervaren en weten hoe innerlijke rust voelt? Op deze website vind je ademhalingsoefeningen die jou in die rust kunnen brengen. Of doe mee met ademcirkels!  Deze begeleide sessies bieden een veilige omgeving om bewust te ademen, je adempatroon te verkennen en de helende kracht van het parasympathische zenuwstelsel te omarmen.

Ontdek de transformerende kracht van je ademhaling vandaag nog! Voor ademcirkels klik hier.

Reacties