DMT: de poort naar de onzichtbare werelden
Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen
01/03/2024
2 min
0

DMT: de poort naar de onzichtbare werelden

01/03/2024
2 min
0

Breathwork is een oude ademhalingsoefening die steeds meer bekendheid krijgt voor zijn vermogen om diepe veranderingen te brengen in lichaam en geest. Een interessant onderdeel van breathwork is de rol van DMT (Dimethyltryptamine), een natuurlijke stof die vrijkomt tijdens bepaalde ademhalingstechnieken zoals verbonden ademhaling of circulaire ademhaling. Verderop in dit artikel geef ik je een ademhalingsoefening die je kunt proberen.

Wat is DMT?

DMT is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en sommige planten, zoals de ayahuasca-wijnstok. Het staat bekend om zijn vermogen om intense spirituele ervaringen en veranderingen in bewustzijn te veroorzaken.

De rol van DMT bij breathwork

Tijdens breathwork-sessies, waarbij vaak intensieve ademhalingstechnieken worden gebruikt, kan het lichaam natuurlijke DMT vrijmaken. Deze stof wordt geproduceerd in de pijnappelklier, ook wel bekend als de epifyse. Deze kleine klier bevindt zich in het midden van de hersenen, achter de derde ventrikel, en wordt beschouwd als een centrum van spirituele en mystieke ervaringen. Tijdens momenten van diepe ontspanning en verhoogde zuurstofniveaus in de bloedbaan, kan de pijnappelklier DMT afgeven, wat kan leiden tot een staat van verhoogd bewustzijn en diepe spirituele ervaringen. 

De ervaring van DMT-gerelateerd ademwerk

Mensen die DMT-gerelateerd ademwerk ervaren, vertellen vaak over intense gevoelens van verbondenheid, inzicht en spirituele verlichting. Ze kunnen visioenen ervaren, kleurrijke patronen zien en diepe emoties voelen die hen helpen om blokkades los te laten en zichzelf op een dieper niveau te begrijpen.

De voordelen van DMT-gerelateerd ademwerk

 • Diepere zelfreflectie: DMT-gerelateerd ademwerk kan mensen helpen om diep in zichzelf te kijken en verborgen emoties en overtuigingen te verkennen.
 • Emotionele heling: Door het vrijkomen van DMT kunnen mensen emotionele trauma's verwerken en oude wonden genezen.
 • Spirituele groei: Veel mensen ervaren een gevoel van verbondenheid met iets groters en vinden een dieper begrip van het universum en hun eigen plaats daarin.
 • Stressvermindering: DMT-gerelateerd ademwerk kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van rust en kalmte te bevorderen.

De magie van ademwerk en DMT

De combinatie van ademwerk en de natuurlijke afgifte van DMT opent de deur naar diepe spirituele ervaringen en innerlijke groei. Door middel van eenvoudige ademhalingstechnieken kunnen mensen toegang krijgen tot verborgen dimensies van zichzelf en het universum, waardoor ze een dieper begrip en een groter gevoel van vrede en vervulling kunnen ervaren.

Onderzoek naar de natuurlijke productie van DMT in het menselijk lichaam

In de jaren 1990 deed Dr. Strassman baanbrekend onderzoek naar DMT, waarbij hij ontdekte dat het wordt geproduceerd en afgescheiden door de pijnappelklier. Hoewel eerder werd gedacht dat DMT alleen in de pijnappelklier werd aangemaakt, toonde een studie uit 2019 aan dat ook andere delen van de hersenen de benodigde enzymen bevatten voor de productie van DMT. Hier vind je zijn boek

Hier nog een mooie gesprek met Dr. Strassman over DMT.


DMT ademwerk: drie manieren waarop circulaire ademhaling de natuurlijke afgifte van DMT Kan beïnvloeden

 1. Mogelijke DMT-Afgifte tijdens Ademwerk door Stressvolle Toestanden
  • Er wordt gedacht dat tijdens ademwerk stresshormonen vrijkomen die mogelijk de productie van DMT in de hersenen stimuleren. Meer onderzoek is echter nodig om dit te bevestigen.
 1. Mogelijke DMT-Afgifte door Verminderde Zuurstofniveaus
  • Ademwerk kan leiden tot een afname van zuurstof in de weefsels, wat mogelijk de vrijgave van DMT kan bevorderen als een beschermingsmechanisme van het lichaam.
 1. Mogelijke Vrijgave van DMT tijdens Ademwerk door Veranderingen in Hersengolven en Cerebrospinale Vloeistof
  • Tijdens ademwerk worden bepaalde hersengolven geactiveerd die mogelijk de vrijgave van DMT beïnvloeden. Ook kan ademwerk de circulatie van cerebrospinale vloeistof beïnvloeden, wat de verspreiding van DMT door het lichaam kan vergroten.

Deze verschillende manieren waarop ademwerk mogelijk de natuurlijke productie en vrijgave van DMT beïnvloedt, zijn onderwerp van voortdurend onderzoek.

Wat is nu de eerste stap?

Ga vooral ervaren wat ademwerk met jou kan doen. Niet op jacht naar die DMT alleen. Ik kan je verzekeren dat je veel zult gaan ervaren. WIl je een keer meedoen? Boek dan een sessie met een groep of 1-op-1. Klik hier.

Verbonden ademhaling

Reacties