Wat zijn bronchiolen?

Wat zijn Bronchiolen?

Bronchiolen zijn kleine, dunne luchtwegvertakkingen in de longen die de luchtpijp (trachea) met de longblaasjes (alveoli) verbinden. Ze maken deel uit van het ademhalingssysteem en zijn verantwoordelijk voor het transport van lucht van en naar de longen.

De luchtwegen vertakken zich van grotere luchtwegen, zoals de bronchiën, in steeds kleinere buizen. Naarmate ze verder vertakken, worden ze kleiner en dunner, en deze kleinere buisjes worden bronchiolen genoemd. Bronchiolen hebben geen kraakbeenachtige structuur zoals de grotere bronchiën, maar bestaan voornamelijk uit glad spierweefsel en elastische vezels.

De bronchiolen hebben een belangrijke rol bij het reguleren van de luchtstroom in de longen. De gladde spieren in de wanden van de bronchiolen kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor de diameter van de luchtwegen kan worden aangepast. Bijvoorbeeld, wanneer iemand een allergische reactie heeft of bij ontstekingen, kunnen de bronchiolen vernauwen, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden.

Het uiteinde van de bronchiolen komt uit in de longblaasjes, waar gasuitwisseling plaatsvindt. Zuurstof wordt vanuit de longblaasjes in het bloed opgenomen, en kooldioxide wordt uit het bloed in de longblaasjes afgegeven om te worden uitgeademd.

Kortom, bronchiolen zijn de kleine, vertakte luchtwegen die een cruciale rol spelen bij het reguleren van luchtstroom en gasuitwisseling in de longen.

Reactie plaatsen