Hooikoorts | Ademhalingstechnieken
Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen
01/02/2024
4 min
0

Hooikoorts | Ademhalingstechnieken voor verlichting van symptomen

01/02/2024
4 min
0

Bij hooikoorts reageren de slijmvliezen van de neus en ogen allergisch op stuifmeel en pollen van bepaalde planten, zoals grassen  en enkele soorten onkruid, bomen (zoals berk, els, eik, beuk, populier en plataan en hazelaar) en planten die door de wind worden bestoven. Hooikoorts kan op elke leeftijd voorkomen.

Wanneer deze allergenen het lichaam binnendringen, reageert het immuunsysteem door histamine vrij te geven. Histamine is een chemische stof die betrokken is bij het bestrijden van allergenen en het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Bij hooikoorts kan een overmatige productie van histamine leiden tot symptomen. Daar kom ik verderop op terug.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, treft miljoenen mensen over de hele wereld en veroorzaakt jaarlijks veel ongemak en ongemak. 

De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

 • Niezen
 • Jeukende en waterige ogen
 • Loopneus of verstopte neus
 • Jeukende keel
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Verlies van reukvermogen of smaak
 • Hoesten, vooral 's nachts

Je kunt je wel voorstellen dat dit de kwaliteit van het leven aanzienlijk kan verminderen. Antihistaminica en neussprays kunnen effectief kunnen zijn voor sommige mensen, Anderen hebben veel baat bij de voordelen van ademhalingsoefeningen om verlichting te bieden van de hooikoortssymptomen.

De impact van de ademhaling op hooikoorts

Wanneer je last hebt van ontstoken slijmvliezen en je neus zit verstopt, is het verleidelijk om door je mond te ademen. Maar dit is niet goed voor je gezondheid, ook zeker niet bij hooikoorts. De pollen kunnen rechtstreeks je longen binnendringen en daar langdurig irritatie veroorzaken. Het is daarom belangrijk om altijd door je neus te ademen. Je neus werkt namelijk als een filter en houdt ongewenste indringers zoals pollen zoveel mogelijk buiten.

Overmatige productie van histamine en het immuunsysteem

Histamine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt en die belangrijk is voor veel processen in je lichaam. Het speelt een rol bij verschillende belangrijke functies. Maar als histamine niet goed wordt afgebroken of zich ophoopt, kan dit klachten veroorzaken. 

Normaal gesproken maakt het immuunsysteem histamine aan om vreemde stoffen die het lichaam binnendringen te bestrijden. Maar soms wordt histamine geproduceerd terwijl er eigenlijk geen bedreiging is. Hierdoor kan het immuunsysteem verward raken en onschadelijke stoffen zoals stuifmeel en pollen als gevaarlijk beschouwen. Dit kan leiden tot een overdreven allergische reactie. Er is superveel te schrijven over histamine. Maar voor nu hebben we het specifiek over histamine en jouw ademhaling. 

Helaas is het zo dat veel mensen met hooikoorts door hun mond gaan ademen omdat hun neus dicht zit. Daarbij 'overademen' ze meestal ook nog, dus ze ademen veel te vaak. Bij een mondademhaling wordt er veel CO2 (koolzuurgas) afgeblazen. En een lage hoeveelheid koolzuurgas in je bloed kan de productie van histamine stimuleren. Herken je de negatieve spiraal? 

Ademhalingsoefeningen bij hooikoorts

Wat is als eerste belangrijk is als jij last hebt van hooikoorts? Dat is om je bewust te worden van jouw ademhaling. Is je ademhaling snel? Misschien ook hoog in je borst? Adem je door je mond? 

De meest gezonde ademhalingsfrequentie is een zachte, langzame ademhaling. 5 a 6x per minuut door de neus in- en uitademen is een gezonde ademhaling. Dan is de balans van zuurstof en CO2 in jouw lichaam in balans. De ademhalingsspieren en weefsels ontspannen zich. Het zorgt ook voor minder histamine in je lijf. 

De neusademhaling kent veel extra voordelen zoals filteren opwarmen van de lucht, aanmaak van NO-gas en nog meer. Hier lees je daar meer over in een eerder artikel.

Ik hoor je denken: oke, geef me dan maar een oefening. Wat moet ik doen?

Deze oefening gaat over de neusademhaling. Als je neus verstopt zit, lees dan in de volgende alinea eerst hoe je jouw neus kunt vrijmaken.

 • Ga ontspannen liggen op de grond of op je bed.
 • Zorg ervoor dat je neus vrij is, eventueel door medicatie.
 • Plaats één hand op je buik en de andere op je borst.
 • Adem rustig in, waarbij alleen de hand op je buik langzaam omhoog en omlaag beweegt.
 • De hand op je borst blijft op dezelfde hoogte.
 • Herhaal deze ademhaling gedurende 5 tot 10 minuten en voel bewust de effecten op je lichaam.
 • Vervolgens adem je in, waarbij eerst zachtjes de hand op je buik omhoog gaat.en daarna beweegt de hand op je borst omhoog als een golf.
 • Er zijn geen pauzes tussen de in- en uitademing.
 • Herhaal deze oefening ook gedurende 5 tot 10 minuten.

Met deze oefening word je bewust van jouw ademhaling. En leer jij jezelf een gezonde ademhaling aan, die vanuit jouw buik. Blijf dit oefening tot jij in het dagelijks leven ook zo ademt. Daarmee komt er balans in jouw lichaam tussen zuurstof en CO2.

Wat als je neus verstopt zit?

Hier is een eenvoudige oefening om je verstopte neus te helpen openen, genaamd "nose unblocking". Deze oefening komt uit de Buteyko Methode.

 • Adem in door je neus, uit door je neus en houd dan je adem in terwijl je je neus dichtknijpt met je vingers.
 • Beweeg je hoofd op en neer en van links naar rechts, draai je hoofd in rondjes, terwijl je je adem inhoudt.
 • Blijf bewegen totdat je voelt dat je weer moet ademen.
 • Adem vervolgens rustig en diep in door je neus, adem uit door je neus en wacht een minuutje voordat je de oefening herhaalt.
 • Herhaal dit ongeveer vijf keer en voel het verschil.

Een andere oefening om je neus vrij te maken heeft te maken met het NO-gas (stikstofmono-oxide) wat in je neusholten wordt aangemaakt bij een neusademhaling. Dit stofje zorgt voor het verwijden van vaten en maakt de luchtwegen openen. NO-gas is ook bekend als breed werkzaam tegen schimmels, virussen en bacteriën Maar goed, je neus zit nu dicht dus dat voordeel heb je nog niet.

Hummen voor ontspanning en vrijheid

Wat je dan kunt doen is hummen (neuriën). Druk je tong zachtjes achter je voortanden waardoor je onderkaken ontspannen. Nu maak je een sterk geluid en dus trillingen, een hum vanuit jouw ontspanning. Op een manier waarop je het best lang kan volhouden. En omdat je neus dicht zit voelt het best wel vreemd in het begin. Normaal houdt je je mond dicht bij deze oefening alleen nu kan het niet anders dan de lucht door je mond te laten ontsnappen.

Doe deze oefening de komende dagen zoveel mogelijk. Een casestudy uit 2005/2006 wijst uit dat een proefpersoon weer vrij kon ademen door vier dagen op rij te hummen (vier keer per dag kort hummen, en voor het slapen gaan een sessie van een uur). Na vier dagen van de neus weer vrij. Er zijn nog meer casestudy's te vinden via bovenstaande link. Interessant om eens te bekijken. 

Wil jij hulp bij ademen?

Je ademhaling kan jou zoveel meer opleveren. (Werk)stress, energie en je gezondheid kun je positief beïnvloeden met de juiste ademhaling. Doe de gratis ademtest of neem direct contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Reacties